Tlf.: 47 23 33 54 50 - Åpningstider: Mandag - torsdag: 7-16 • Fredag: 7-13 • Lørdag: Stengt

 

Velg riktig benkeplate

Å velge riktig benkeplate til kjøkkenet er sjeldent en enkel oppgave. Ikke bare finnes det et hav av designmuligheter, det er også mye forskjellig å velge mellom når det kommer til slitestyrke, vedlikeholdskrav og pris.

Derfor blir ofte benkeplaten en beslutning man bruker lang tid på, slik at man ikke møter på noen overraskelser etter installasjon. Den skal jo tross alt både komplimentere kjøkkenets helhetlige uttrykk og tåle en god del slitasje. Her får du noen tips til hvordan å velge riktig benkeplate til ditt kjøkken.

 

Fokus på funksjonalitet eller utseende?

Det er fort gjort kun å tenke på kjøkkenets design når man først befinner seg i den kreative boblen oppussing gjerne oppdriver. Hvordan kjøkkenet skal se ut akkurat nå blir ofte prioritert over hvordan det kommer til å se ut om noen år. En vakker og designmessig perfekt benkeplate er kanskje prikken over i-en i øyeblikket den blir installert, men etter 10 år med slitasje og bruk er realiteten ofte en annen.

Å velge en benkeplate kun med tanke på design og utseende er derfor aldri lurt – med mindre du ikke har planer om å bruke kjøkkenet noe særlig. Dette er tross alt en plate som skal tåle varmt, kaldt, damp, os, vått og tørt om hverandre.

Oslo Plateskredderi har et stort utvalg benkeplater med flott utseende som gir ethvert kjøkken et løft, samtidig som den holder seg flott i mange år. Du gjør nemlig ditt fremtidige selv en stor tjeneste om funksjonalitet også er en prioritet – selvfølgelig i tillegg til utseende.

 

Tenk over hvordan du skal bruke kjøkkenet

Er du av typen som liker å tilbringe mye tid på kjøkkenet og eksperimentere deg frem til nye kreasjoner? Kanskje du elsker å bake, spesielt kaker over flere etasjer med utskjæringer i forskjellige farger? Vil du at benkeplaten skal tåle alt dette, samt være vedlikeholdsfri? Da må du passe på å velge en plate som både tåler fett, riper, farger og varme – ellers må du belage deg på regelmessig rengjøring og behandling.

Selv du som kun steker frossenpizza og varmer Fjordland bør ha en benkeplate som tåler en støyt. Å måtte passe på ikke å lage riper eller skjolder hver gang du er på kjøkkenet, bidrar verken til økt matglede eller kreativ utfoldelse. Du slipper i tillegg å stå på sidelinjen og bite negler de gangene andre bruker kjøkkenet ditt – tenk om de lager en ripe som ikke går vekk?

Særlig de med barn bør gå en runde med seg selv, dersom benkeplaten de har sett seg ut helst ikke bør røres av barnehender. Mat som flyr veggimellom, såpe ut over hele benken og fettete fingeravtrykk er bare noen av de utfordringene benkeplaten på kjøkkenet til en småbarnsfamilie bør tåle.

 

Benkeplatene som tåler mye slitasje

Om du er av typen som ikke har tid, ork eller interesse til å sette av noen minutter i uken på vedlikehold kan en benkeplate i laminat, kompaktlaminat eller stein være materialet for deg.

Laminat er enkel å rengjøre og velger du en benkeplate med noe struktur, vil ikke fingeravtrykk og riper synes like godt. Kompaktlaminat er et svært hardt materiale med stor motstandskraft. Overflaten er smuss- og vannavvisende, samt resistent mot de fleste kjemikalier i hjemmet. I tillegg har den ingen porer, som er med på å forhindre bakterievekst – noe som er svært gunstig på et kjøkken.

Ønsker du en benkeplate i stein bør du gå for mørk granitt eller kvarts. Granitt er både ripe- og varmebestandig, hygienisk og lett å rengjøre. Fargen bør midlertidig være mørk om planen er ikke å måtte bruke tid på vedlikehold. Lys granitt kan nemlig bli misfarget om en væske med sterk farge blir liggende på overflaten over lengre tid.

Kvarts er et av de mest praktiske materialene du kan velge når det kommer til kjøkkenbenker. Den er svært vanskelig å ødelegge og er både ripe-, syre- og varmebestandige, med unntak av noen farger. Spør gjerne oss i Oslo Plateskredderi for mer informasjon om dette.

 

Benkeplaten for deg som har tid til litt vedlikehold

Det er lite som er så vakkert som en benkeplate i heltre på kjøkkenet. Det gir et naturlig uttrykk til kjøkkenet som helhet, og finnes i mange ulike materialer og farger. Bambus, europeisk valnøtt og kirsebær er bare noen av tresortene du kan velge, og som ser fantastisk ut i ethvert kjøkken.

Dessverre har medaljen en bakside – benkeplater av tre må vedlikeholdes. Vann og fargestoffer avgir fort merker om man ikke er påpasselig med å tørke det bort. Det er derfor svært viktig ikke å la våte håndklær eller kjøkkenutstyr ligge på benkeplaten, og passe på å tørke rundt vask og kokeplater med jevne mellomrom.

Om du er flink til å behandle benkeplaten regelmessig med olje kan den holde seg flott i mange år. Likevel er det viktig å vite at det er helt umulig å unngå alle former for riper og merker, uansett hvor flink du er på vedlikehold og hvor lett du er på hånden. Heldigvis er det nettopp disse ripene og merkene som gir benkeplaten den vakre og sjarmerende personligheten heltre besitter. Dessuten kan de fleste benkeplatene i tre slipes tilbake til sin opprinnelige stand om ripene blir et for stort irritasjonsmoment.

Hvis en benkeplate i stein er det du har sett deg ut fra starten, gjelder det samme utgangspunktet her. Så lenge du er klar over at noe vedlikehold må til er det få hindringer i veien. Marmor har et svært tidløst og elegant utseende og er for mange drømmematerialet å ha på et kjøkken. Dessverre er ikke materialet det mest praktiske fordi det lett kan få riper av harde gjenstander og enkelt blir misfarget av syrer. Samtidig – har du belaget deg på at vedlikehold og tilsyn må til er det ingenting i veien for å velge en benkeplate i marmor.

Husk at lyse og hvite materialer krever noe mer oppmerksomhet enn mørke materialer.

 

Oslo Plateskredderi hjelper deg gjerne!

Etter over 40 år i bransjen har vi i Oslo Plateskredderi opparbeidet oss den kunnskapen og erfaringen som trengs for å kunne veilede deg i valget om riktig benkeplate. Vi produserer benkeplatene selv og tilbyr derfor plater etter mål. Hos oss får du garantert god service, benkeplater av svært høy kvalitet og garanti for fagmessig godt utført arbeid.

Ta gjerne kontakt om det er noe du lurer på. Vi gleder oss til å hjelpe deg på rett kjøl slik at du får et kjøkken du har glede av i mange år fremover.

 

 

Oslo Plateskredderi AS Østre Aker Vei 243 0976 Oslo2 Tlf.: +47 23 33 54 50
Fax: +47 23 33 54 59
epost: info@ops-as.no Åpningstider: Mandag - Torsdag: 7-16 Fredag: 7-13 Lørdag: Stengt
Oslo Plateskredderi AS © 2023