Tlf.: 47 23 33 54 50 - Åpningstider: Mandag - torsdag: 7-16 • Fredag: 7-13 • Lørdag: Stengt

 

Vedlikehold av benkeplater

Noen benkeplater trenger mer oppmerksomhet enn andre både før og etter installasjon. Særlig naturlige og organiske materialer har behov for litt ekstra anerkjennelse og kjærlighet for å opprettholde kvaliteten lengt mulig.

En benkeplate er som regel en langtidsinvestering, og for å forsikre seg om en lang levetid er regelmessig vedlikehold helt nødvendig. Derfor har vi laget en liten oversikt over hvordan de ulike materialene bør behandles for at benkeplaten skal holde stand lengt mulig.

 

Vedlikehold av benkeplate i heltre

Før en benkeplate av tre skal tas i bruk må den oljes. Dette gjør man fordi en oljet benkeplate tåler mer enn en plate som er tørr. Tørre plater blir lettere skadet og flekkete i kontakt med væske og kan i verste fall sprekke opp om den er helt inntørket. Også undersiden bør oljes før den monteres.

Samtidig vil ikke oljen alene sette stopper for forekomsten av flekker – det er din oppgave. Også en oljet benkeplate må behandles med omtanke. Vann og fargestoffer setter fort merker om man ikke er flink til å tørke det bort, og det er vanskelig å unngå riper fullstendig.

Samtidig er jo nettopp merkene etter litt slitasje og bruk noe av det som gjør en benkeplate i heltre til et sjarmerende og personlig element på kjøkkenet. Om man når et punkt der ripene blir en såpass stor kilde til irritasjon at man ikke klarer å overse det, er det mulig å slipe benkeplaten. Blir det gjort riktig ser benkeplaten ut som ny igjen!

Husk å behandle benkeplaten regelmessig med olje, og tørk godt rundt vasken og kokeplatene. Ikke la våte glass, fat eller bestikk ligge på benkeplaten, og tørk bort søl med en gang det finner sted. Vær påpasselig med å bruke glassbrikker, gryteunderlag og brett for å skjerme benkeplaten mest mulig.

Styr unna veldig sterk såpe – det holder som regel å tørke over benkeplaten med en fuktig klut.

 

Vedlikehold av benkeplate i marmor

Av granitt, kvarts og marmor er det sistnevnte som krever mest vedlikehold. Marmor får fort riper av harde gjenstander, så her er bruk av glassbrikker og andre bordskånere alfa og omega.

Selv om materialet er varmebestandig hender det likevel at det oppstår flekker, særlig når en varm kjele blir satt ned på en overflate med fettrester. Vi anbefaler derfor å bruke gryteunderlag for å være på den sikre siden.

Hold deg langt unna produkter med syre i når du rengjør – syre etterlater nemlig flekker på marmoren. Varmt vann eller milde rengjøringsmidler holder lenge. Det finnes også midler spesielt utviklet for marmor. Forhør deg med oss i Oslo Plateskredderi om hva du du bør velge.

I tillegg har marmoren godt av et vokslag fra tid til annen. Det gjør at bordplaten lettere håndterer fett og andre uhumskheter.

 

Vedlikehold av benkeplate i granitt og kvarts

Granitt og kvarts er en god del lettere å vedlikeholde enn marmor. Materialene er svært vanskelige å ødelegge og enkle å rengjøre – de tåler nesten alle rengjøringsmidler, men styr unna de mest syreholdige for sikkerhets skyld.

En bordplate i granitt nyter godt av et lag voks i ny og ne. Ellers kommer det an på fargen på steinen hvor nøye man må være med å fjerne væske og beskytte overflaten med bordskånere. På en benkeplate i lyse farger vil skjolder og merker lettere synes enn en benkeplate med mørk farge. Vær derfor påpasselig med å tørke bort saft som kan sette farge på steinen før det har gått for lang tid.

 

Vedlikehold av benkeplate i laminat

Laminat, uansett om det er kompakt eller vanlig, er svært motstandsdyktig og derfor enkelt å vedlikeholde. Likevel vil riktig behandling naturlig nok resultere i et produkt som holder seg pent lenger. Også her bør kraftige såper unngås og bordskånere benyttes. Kompaktlaminat tåler noe mer enn vanlig laminat når det kommer til varme, men gryteunderlag anbefales uansett.

For å styre unna riper, skjolder og merker i størst grad bør du ikke bruke skuremidler, stålull og andre lignende produkter når du rengjør laminat – varmt vann og en fuktig klut holder lenge. Tørk også bort væske med sterk farge så fort det treffer bordplaten for å unngå misfarging.

 

Produkter beregnet for vedlikehold av benkeplater

Oslo Plateskredderi hjelper deg gjerne med å finne de vedlikeholdsproduktene som passer din benkeplate. Med over 40 år i bransjen har vi mye innsikt og erfaring når det kommer til riktig behandling av de ulike materialene, og kan med sikkerhet anbefale de produktene som er riktig for deg. Ta kontakt for en uforpliktende samtale i dag!

 

Oslo Plateskredderi AS Østre Aker Vei 243 0976 Oslo2 Tlf.: +47 23 33 54 50
Fax: +47 23 33 54 59
epost: info@ops-as.no Åpningstider: Mandag - Torsdag: 7-16 Fredag: 7-13 Lørdag: Stengt
Oslo Plateskredderi AS © 2023